Почетна / Индивидуални програми

Индивидуални програми

детаљније »Обукa из информатике и рачунарства за слепе и слабовиде особе

Циљ програма је да се полазници са оштећењем вида оспособе за коришћење рачунара, стекну базичну информатичку писменост и вештине у примени рачунара у свакодневном животу и раду.

детаљније »Описмењавање на Брајевом писму

Читање и писање Брајевог писма представља елементарну рехабилитацију слепих и високо слабовидих лица. Брајево писмо засновано је на принципу испупчених…

детаљније »Вештине за свакодневни живот

Оспособљавање и осамостаљивање слепих и слабовидих особа за свакодневни живот и рад. Вежбањем и усвајањем свакодневних вештина подстичемо њихову успешну социјалну интеграцију.

детаљније »Оријентација и самостално кретање

Најважнији предуслов независног живљења сваке особе је кретање. Особе оштећеног вида прво треба да науче да „ослушкују околину“, потом да „пробуде“ преостала чула а онда и да адекватно користе бели штап.

детаљније »Психомоторна реедукација

Психомоторна реедукација

Вежбе психомоторне реедукације имају улогу стварања веза између покрета и функција централног нервног система ради формирања сазнајних функција.

детаљније »Тактилно – кинестетички тренинг

Тактилно – кинестетички тренинг

Тактилно – кинестетички тренинг има за циљ развијање тактилно – кинестетичке перцепције као и стварање дечије свести о властитим физичким димензијама и слике тела у простору. Како слепа и практично слепа деца имају сметње у области…

детаљније »Сензомоторна интеграција

Сензомоторна  интеграција

Сензорно искуство се постепено организује захваљујући томе што дете долази у контакт са многим стварима око себе. Временом оно стиче способност прилагођавања свог тела различитим изазовима.

детаљније »Визуелни тренинг

Визуелни тренинг је скуп специфичних вежби и поступака који су усмерени на развој фиксирања, покретљивости очију, координисану сарадњу два…